RTV Stichtse Vecht

PVV wil duidelijkheid over gladheidsbestrijding Stichtse Vecht

In strooizout zitten mogelijk te veel schadelijke chemische stoffen. Volgens landelijke berichtgeving doet De Nederlandse Zoutbank onderzoek naar de hoeveel PFAS in strooizout. De PVV in Stichtse Vecht wil duidelijkheid over de mogelijke consequenties voor Stichtse Vecht. (Archieffoto: Wilfried Pohnke).

Rijkswaterstaat liet al eerder weten dat het opgeslagen strooizout - dat mogelijk niet aan de PFAS-norm voldoet - niet door Rijkswaterstaat wordt gebruikt. Het is wel mogelijk dat sommigen gemeenten of provincies alternatieven moeten zoeken als dit zout niet aan de PFAS-normen blijkt te voldoen. Voor de fractie van de PVV reden om vragen aan het college ter opheldering te vragen.

Volgens de PVV is het een non-probleem en de partij stelt dat er om deze redenen niet geaarzeld mag worden met het strooien op gemeentelijke wegen. In de door PVV gestelde vragen verwijst het naar een uitspraak van hoogleraar Katan die in zijn column in de NRC van 9 november stelt dat PFAS weinig of geen effect heeft op de gezondheid van de mens.

Vanwege de ernst van de zaak en de eerdere nachtvorst deze week verzoekt de PVV het college de vragen binnen een week te beantwoorden.