RTV Stichtse Vecht

Twee broers veroordeeld voor geweld in bowlingcentrum Maarssen

De rechtbank Midden-Nederland heeft twee 31-jarige broers uit Hilversum en Loenen aan de Vecht veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur voor het plegen van openlijk geweld in het bowlingcentrum in Maarssen in januari vorig jaar. De jongste broer, een 24-jarige man uit Loenen aan de Vecht, is vrijgesproken. (Archieffoto ter illustratie).

Openlijk geweld
Toen het slachtoffer op 5 januari 2020 wilde afrekenen na een avondje bowlen in Bison Bowling in Maarssen, voelde hij dat één van de verdachten hem met platte hand tegen zijn borst duwde. Hij duwde deze verdachte vervolgens weg. De jongste broer pakte hem daarna bij zijn trui, waarop het slachtoffer hem in een soort klem vastpakte om hem onder controle te houden en om zich te beschermen tegen het slaan en trappen van de andere broer. Ook de derde broer, die al buiten het bowlingcentrum stond maar weer naar binnen is gegaan, mengde zich in de confrontatie en deelde klappen en trappen uit. Vervolgens heeft het hij slachtoffer in een nekklem vastgepakt en meegesleept in de richting van de kapstokken.

Zinloos uitgaansgeweld
De rechtbank oordeelt dat de twee oudste broers geweld hebben gebruikt tegen het slachtoffer. Zij hebben het slachtoffer geslagen en geschopt, waardoor hij licht letsel aan zijn hoofd en lichaam heeft opgelopen. Het gaat hier om volstrekt zinloos uitgaansgeweld, onder invloed van alcohol. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straffen gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken.

Vrijspraak jongste broer
De jongste broer is vrijgesproken. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat hij geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer en ook zijn er onvoldoende aanwijzingen dat hij opzet heeft gehad op het samen met zijn broer(s) plegen van openlijk geweld. Dat hij niet heeft geslagen en geschopt vindt bevestiging in het dossier. Zo verklaren twee onafhankelijke getuigen niet over geweld dat gepleegd is door de jongste broer. De jongste broer heeft verklaard dat hij het slachtoffer bij zijn trui heeft vastgepakt om de situatie te de-escaleren. De rechtbank acht deze verklaring aannemelijk omdat uit het dossier volgt dat hij bij het ontstaan van de ruzie tussen zijn broer en het slachtoffer heeft geprobeerd zijn broer mee naar buiten te nemen.