RTV Stichtse Vecht

Naleving op coronaregels bij schaatsen op natuurijs

Naar verwachting kan er volgende week op natuurijs geschaatst worden. Ook op het ijs moeten de coronamaatregelen in acht worden genomen. Burgemeester Reinders: 'Het is belangrijk dat we tijdens het schaatsen afstand van elkaar houden, dit maximaal in een gezelschap van 2 personen doen en bij drukte weer huiswaarts gaan. Samen met omliggende gemeenten, politie en Veiligheidsregio Utrecht zullen we er op toezien dat de regels worden nageleefd. Mocht de situatie daarom vragen, zullen we aanvullende maatregelen nemen.’ (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Wat er wel mag
Voor het schaatsen in de publieke ruimte (openbare wateren), dus zonder een organisatievorm, gelden de algemene coronamaatregelen van dat moment. Denk hierbij aan 1,5 meter afstand en maximale groepsomvang.

Vaste buitenkunstijsbanen kunnen open voor individueel sporten (groep van maximaal 2 personen met 1,5 meter afstand) of groepen kinderen.

Reguliere opspuit- en onderloopbanen van ijs- of schaatsvereniging mogen worden beijsd en open voor individueel sporten (groep van maximaal 2 personen met 1,5 meter afstand) of groepen kinderen. Dit geldt ook voor openbare grond die regulier wordt gebruikt door een ijs- of schaatsvereniging.

Wat er niet mag
Een ijsbaan in een dorpscentrum etc. (kunststofbaan of kunstijs) wordt ook gezien als evenement op grond van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en is dus in ieder geval tot 2 maart 2021 verboden.

Een schaatswedstrijd op natuurijs of (natuur)ijsbaan, is niet toegestaan omdat het een evenement is.
Een toertocht op natuur- of kunstijs is niet toegestaan, omdat het een evenement is.

Er mag geen publiek bij de ijsbaan of het schaatsen elders staan. Dit is net als bij voetbaltrainingen van de jeugd verboden, omdat er dan sprake is van te grote groepsgrootte en in extreme gevallen wellicht zelfs van een evenement.

Verkoop van eten en drinken dat ter plekke kan worden genuttigd is niet toegestaan.

Natuurijs en schaatsen

Gemeente Stichtse Vecht: 'Schaatsen in grote groepen op natuurijs is normaal gesproken altijd een bijzondere gebeurtenis. In deze tijden van corona zijn grote bezoekersstromen helaas onwenselijk. De Tijdelijke wet maatregelen covid-19 legt ook hier een aantal beperkingen in op. Deze wet maakt onderscheid tussen sport en evenement. Voor buitensportaccommodaties die ook gericht zijn op sport gelden de sportregels. Dat houdt in dat er geen groepsvorming mag plaatsvinden, geen publiek aanwezig mag zijn en er individueel gesport moet worden op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Volgens de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 zijn evenementen gericht op vermaak, zoals bijvoorbeeld ijsbanen die je bij kerstmarkten ziet, een evenement. De wet verbiedt deze evenementen tot in ieder geval 2 maart.'