RTV Stichtse Vecht

Zorg- en welzijnsprofessionals werken samen in zorgproject Maarssen Dorp

Gezondheid is meer dan een fysieke beperking. Het betekent ook lekker in je vel zitten en in balans zijn. Het zorglandschap is daarmee niet alleen de huisarts, maar bijvoorbeeld ook de fysiotherapie, de welzijnsorganisatie en de ergotherapeut. Voor ouderen kan het soms lastig zijn om je weg in dit complexe zorglandschap te vinden. Daarom presenteren verschillende zorg- en welzijnsprofessionals de resultaten van twee pilots met als doel het verbeteren van de gezondheidszorg voor ouderen in Maarssen Dorp. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht ter illustratie)

Samenwerking tussen zorg en welzijnsprofessionals
Daphne de Vette, Adviseur Welzijn, vertelt: ‘’De zorg voor ouderen gaat verder dan alleen medische zorg. Het gaat namelijk ook over welbevinden. In een tijd als deze, waarin onzekerheid, angst en eenzaamheid heersen, is een project waar zorg en welzijn samenkomen heel belangrijk.’’ Die unieke samenwerking heeft ook een positieve impact op de zorg- en welzijnsprofessionals zelf: ‘’Professionals werken zo efficiënter, doordat je direct met elkaar in contact staat. Je leert elkaar en elkaars werkwijzen beter kennen en daardoor neemt het werkplezier toe!’’, vertelt ergotherapeut Rinske Rebel. Ook huisarts Eugenie Hodes onderschrijft dat: ‘’We maken nu veel sneller concrete plannen. Het levert een breed beeld op door met verschillende gezondheidsprofessionals te kijken naar het probleem van een patiënt.’’ Corine van Maar, projectleider, vertelt: “Met dit project willen we de samenwerking tussen zorg-en welzijnsprofessionals verder versterken. Ouderen worden hierbij actief betrokken, zodat duidelijk wordt waar hun wensen en behoeften liggen. Het zorgproject is dus voor én door ouderen.’’

Eén spreekuur met verschillende zorgprofessionals
Onderzoeksbureau De Leyden Academy of Vitality and Ageing onderzocht een spreekuur waarin verschillende zorgprofessionals - zoals de huisarts, de fysiotherapeut, de dementieconsulent, de thuiszorg, de praktijkondersteuner en de ergotherapeut - in één consult samen met de patiënt een behandelplan opstellen. Er blijkt onder andere dat patiënten zich meer gehoord voelen en daardoor ook meer openstaan voor verdere behandeling. Eén van de deelnemers (84 jaar) aan de pilot vertelt: ‘’In het spreekuur vertelde ik over mijn lichamelijke beperkingen. Samen met de huisarts, de fysiotherapeut en de ergotherapeut stelde ik een behandelplan op waar ergotherapie deel van uitmaakte. Ik kreeg hulpmiddelen voor in huis, zoals een speciale stoel voor in de keuken. Daardoor kan ik mij weer vrij bewegen. Zonder het spreekuur was ik niet uitgekomen bij ergotherapie!’’, vertelt mevrouw.  

'Kennisdelers’
De andere pilot die startte naar aanleiding van de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals is het project ‘Kennisdelers’. Uit onderzoek blijkt dat er bij ouderen de behoefte is om anderen te ontmoeten én ook iets te leren. Kennisdelers bestaat uit een reeks lezingen voor ouderen over onder andere gezondheidsthema’s. Daphne de Vette, Adviseur Welzijn, vertelt: ‘’Ontmoeten draagt bij aan plezier en zingeving. Zorg en welzijn komen samen in dit project!’’ Op dit moment worden er vanwege de corona maatregelen geen Kennisdelers-bijeenkomsten georganiseerd in de bibliotheek AVV. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van dit project, dan kun je je aanmelden bij Daphne via d.devette@welzijnsv.nl.